Mitja Kobal in ljubezen do kraškega kamna

Predstavljamo zgodbo Aljoše Kobal Skomina in Mitje Kobal, ki sta si dom ustvarila v nekoč osamljeni hiši na obrobju Branika, tik pod Braniškim gradom, kjer se srečata Vipavska dolina in kraška planota. Med popravljanjem stare hiše in zahtevnim urejanjem okolice, ki je bila posejana s kamenjem, je Mitja, kot pravi žena Aljoša, začutil ljubezen do tega edinstvenega naravnega elementa. Zavihal je rokave in začel v tehniki suhogradnje obnavljati kamniti kraški zid.

Danes, kot mojster suhozidne gradnje s certifikatom, poskuša s svojim poslanstvom ohranjati vez s preteklostjo. Po drugi svetovni vojni se je z betonom uničevala okolica, ki jo Mitja danes s pomočjo ljudi, ki so ponosni na svoje korenine in znanje prednikov, obnavlja, pripravlja pa tudi delavnice suhogradnje kamnitih kraških zidov. S svojim znanjem in aktivnostmi je odigral pomembno vlogo pri pridobitvi znaka UNESCO in uvrstitvi tehnike suhogradnje kraškega zidu na seznam nesnovne dediščine človeštva. Ljubezen do kamna Mitja izživlja tudi z izdelavo unikatnih kamnitih izdelkov, saj kot pravi Aljoša, “Ko enkrat primeš kraški kamen v roko, te povsem prevzame.”

20171008_180610_HDR

Zakonca Kobal doživetje Odprtih vasi dopolnjujeta s ponudbo piknik prostora, ki sta ga umestila na rob lipovega gozda, s pogledom na enega najlepših še ohranjenih gradov v Sloveniji, Rihemberški grad. Gostje, ki ju lahko obiščejo tudi na kolesu, električnem ali najbolj zagrizeni na navadnem, bodo pri družini Kobal začutili mešanico vipavko-kraške klime. Na posebno željo, poleg oddaje “prostora za druženje” s kamnitim žarom in krušno pečjo, lahko neveščim kurjenja ogenj tudi prižgeta. Hrano in pijačo za piknik pod senco lipovih dreves lahko prineste s seboj, lahko pa za vrhunsko lokalno meso in zelenjavo ter domače vino od soseda, poskrbita Kobalova. Če si zaželite tudi dobro družbo, sta Aljoša in Mitja odlična gostitelja. In če vam bo med poležavanjem nad vipavskim robom, od koder se odpira pogled na grad in dolino, postalo dolgčas, Mitja pripravi tudi poldnevne ali celodnevne predstavitve suhozidne gradnje zidov. Vedno lahko pokukate tudi v njegovo delavnico, kjer ustvarja unikatne in večne izdelke iz kamna ter si izberete kos, s katerim lahko obdarite sebe ali svoje najdražje.

Več o nas