Ponudba Odprtih vasi

Odprta vrata domačinov Dober tek Aktivna doživetja Atrakcije Vsi

Bistro Grad Štanjel by Q Komel

Bistro Grad Štanjel se nahaja v samem jedru srednjeveškega gradu v kraški vasici Štanjel. Na romantičnem grajskem dvorišču vam ponujamo razvajanje ob modernizirani kraški kuhinji, ki vas bo popeljala v harmonijo okusov ter polnost barv in arome. Naše sestavine so vedno domače, pristnih vonjev in kraških okusov - brbončice vas bodo spomnile na tople nonine roke, ki so kuhale s prav istimi mislimi. Jedi, ki jih ponujamo se konstantno spreminjajo ter s tem prilagajo letnemu času ter sezonskim sestavinam, katerih razpoložljivost ustreza filozofiji 0km. Kulinarično doživetje lahko nadgradite s sprehodom po vaškem jedru Štanjela in naprej do čudovitega Ferrarijevega vrta.

Borojevićev prestol

Spomenik – kažipot, ki ga je zgradil pehotni polk IR 43, je bil postavljen v čast poveljniku 7. avstro-ogrskega korpusa nadvojvodi Jožefu, imel pa je tudi funkcijo smerokaza, saj označuje razdaljo do Lokvice in Kostanjevice. Borojevićev prestol (Cesarjev – Borojevićev kamniti stol) je dobil ime po poveljniku 5. avstro-ogrske armade Svetozarju Borojeviću von Bojni.

Borut Leban

Sem vinar mlajše generacije in ubiram samosvojo pot pridelave ekoloških vin iz amfor. Znanje in izkušnje iz področja klasične pridelave vina, ki mi jih je predal oče Vili, nadgrajujem v povsem novi smeri oranžnih vin. Zorenje jagodam v treh vinogradih na različnih legah in vinu, ki dozori v amforah, narekuje izključno narava. In to je čutiti v sleherni kapljici "pijače bogov", ki jo lahko okusite v naši kleti. Ob obisku vas v našo zgodbo belih in rdečih vin, ki okuse plemenitijo v amforah in hrastovih sodih, povabimo preko predstavitve postopka pridelave vina in degustacij.

Botanični vrt v Sežani

Skrbno urejen vrt z naravno in kulturno zakladnico ponuja posebno doživetje. Stoletje in pol stare cedre, urejeni pušpanovi rondoji in peščene poti, cvetoče pergole in palmarij kot kopija schönbrunnskega rastlinjaka na Dunaju ustvarjajo čudovit vrt, ki je zaščiten kot naravna vrednota državnega pomena, vrtno-arhitekturna dediščina ter naravni in kulturni spomenik lokalnega pomena. Njegovi začetki segajo v leto 1848, ko je družina Scaramangà iz Trsta ob svoji vili Mirasasso v Sežani začela urejati vrt po vzoru italijanskih meščanskih vrtov, ki ga je postopoma zasajevala z rastlinami iz različnih koncev sveta. Danes vrt ponuja na ogled zbirko skoraj 170-ih rastlinskih vrst in približno 700-ih rastlin, hkrati pa tudi izjemno kulturno zakladnico s samim rastlinjakom iz leta 1890 v ospredju. V vrtu se med najlepšimi drevesi bohotijo sinje libanonska cedra, libanonska cedra, bornmullerjeva jelka, velecvetna magnolija, maklura ali osaški pomarančevec in druge drevesne vrste, ki so zanimive v vsakem letnem času. Od leta 2017 se vrt ponaša tudi z revitaliziranim delom, ki ga je Občina Sežana, lastnica vrta, uredila v modernističnem slogu, od začetka leta 2020 pa je v vrtu tudi Interpretacijski center kraške vegetacije, ki na didaktičen in interaktiven način prikazuje značilnosti kraške pokrajine.

Čevljarski muzej

Spoznajte bogato čevljarsko zgodovino v malem kraju ob meji. Miren na Goriškem je znan po dolgi čevljarski in usnjarski tradiciji. Usnjarstvo so v 70-ih letih prejšnjega stoletja opustili, čevljarstvo pa v Mirnu živi še danes. Od nekdaj so v kraju delovale manjše čevljarske delavnice in kasneje čevljarska industrija, zato je čevljarstvo zaznamovalo razvoj kraja. V čevljarskem društvu Miren si prizadevajo, da bi se bogata zgodovina čevljarstva ohranila in prenesla na mlajše rodove. Domačin, dolgoletni obrtnik in čevljarski mojster Pavel Petejan, je zato v Mirnu ustanovil usnjarsko-čevljarski muzej. Najstarejši predmeti, ki jih hrani muzej, segajo v 19. stoletje. Muzejska zbirka prikazuje izdelavo čevljev skozi čas in tudi vso opremo, ki je bila za to potrebna. Posebej zanimiva je stara čevljarska delavnica, kakršna je bila pred uvedbo strojev. Poleg bogate zbirke fotografij je obiskovalcem na voljo tudi multimedijska predstavitev "Čevelj po starem", ki prikazuje ročno izdelavo čevlja.

Dandelion

Najin dom se nahaja pod vznožjem enega najlepših, še ohranjenih srednjeveških gradov v Sloveniji, gradom Rihemberk v Braniku. V idiličnem okolju na robu lipovega gozda sva postavila v kraškem suhogradnem stilu obzidan prostor za druženje, ki je opremljen s kamnitim žarom in krušno pečjo. Lahko ga najamete za privatne dogodke. Mitja je mojster suhozidne gradnje in izvaja delavnice, na katerih se poleg učenja tehnike gradnje poučite tudi o skrivnostih ročnega klesanja kamnitih izdelkov. Svoje spretnosti lahko tudi preiskusite in če vam izdelek uspe, s seboj, poleg nove izkušnje odnesete tudi trajen spominek.

Devinski Grad

Med Monfalconom in Trstomse nahaja veličasten grad s pogledom na morje: to je grad Devin, ki sta se sedanja lastnika princa Tower in Tasso pred kratkim odločila odpreti za javnost. Grad, ki prevladuje v Tržaškem zalivu, stoji na ruševinah rimske postojanke in je bil zgrajen leta 1300; ta elegantna rezidenca vas bo presenetila z bogatimi in pomembnimi umetniškimi mojstrovinami ter izpopolnjenimi zgodovinskimi relikvijami.

Dolina Soče

Če ste ljubitelji aktivnosti na prostem, je Dolina Soče (v Sloveniji znana tudi kot Posočje) zagotovo tisti kotiček Slovenije in Alp, ki ga morate obiskati. Podajte se na izjemna vodna doživetja, na kajak in rafting na reko Sočo, odkrijte neokrnjene lepote kanjonov in očarljivost tolmunov, ki navdihujejo ribiče in kopalce. Tisti, ki greste raje peš, boste uživali v prostranem svetu visokogorja in osupljivih razgledih, ki jih nudijo Julijske Alpe vse tja do Jadranskega morja. Prebudite raziskovalca v sebi, odkrijte bisere narave in zapuščino soške fronte ter se podajte na označene nižinske pohodniške poti. Nad izjemno naravo in možnostmi za kolesarjenje se navdušuje tudi vse več kolesarjev, ki lahko izbirajo med različnimi težavnostmi potmi. Tudi pristašem adrenalinskega utripa v Dolini Soče zagotovo ne bo dolgčas. Poletite z jadralnim padalom, zberite pogum za padalski skok iz letala, spustite se po najdaljši zipline jeklenici v tem delu Evrope ali dvignite mero srčnega utripa v katerem izmed pustolovskih parkov. Prav v vseh letnih časih si lahko izberete aktivno doživetje, ki vam je pisano na kožo. Pozimi smučajte na mednarodnem smučišču Kanin-Sella Nevea, privoščite si voden izlet v gore, organizirano sankanje, če ste podkovani z znanjem tudi turno smuko in ledno plezanje. Vsako leto se lahko udeležite različnih aktivnih dogodkov, med katerimi najbolj izstopajo Soča Outdoor Festival, Bovec Maraton in Festival pohodništva.

Domačija Čilčevi, ekološka kmetija in sirarna

Domačija Čilčevi je mlada ekološka kmetija in sirarna v slikoviti, starodavni vasici Pedrovo, na razglednem ganku nad Braniško in Vipavsko dolino. Tom in Borut skrbiva, da se naša čreda kraških ovc oz. istrskih pramenk ter drežniških koz počuti veselo in zadovoljno. Obe avtohtoni pasmi spadata med ogrožene vrste, zato vzerji in negi posvečava veliko pozornosti. Mleko obeh pasem je izjemno bogato in nam omogoča izdelavo palete produktov, katerih okusi odražajo prvinskost okolja ter živali. Poleg koz in ovc so na kmetiji doma tudi kokoši. Iz sadja, ki dozori v našem sadovnjaku, ter zelenjave in zelišč, ki zrastejo na naših vrtovih, pa skuhamo marmelade, mezge in sirupe. Spoznajte, kako nastajajo naši siri, sprehodite se po slikoviti vasici, navžite se lepot in vonjav prvinskih travnikov, uživajte v izjemnih razgledih, božajte naše koze in ovce, poklepetajte z nama, uživajte v bogatih okusih naših izdelkov in razumeli boste, zakaj so drugačni. Dobrodošli!

E-bike point Miren

V E-BIKE POINTU Miren je na voljo izposoja, brezplačno testiranje in nakup električnih koles vrhunske kakovosti znamke Gepida. Izbirate lahko med ženskimi in moškimi modeli, na voljo so tudi e-skiroji. Povezuje nas skupna strast do športa ter kompetentnost in profesionalnost v odnosu do strank. Ponudba najkakovostnejših izdelkov, zadovoljstvo strank, skrb za kakovost storitev, inovacije in razvoj so naša osnovna vodila, ki jim sledimo.

FerMedica Ferle David s.p.

V družini Ferle se že tretjo generacijo ukvarjamo s čebelarstvom. Leta 1991 je dejavnost prevzel David Ferle in ga iz čebelarskega hobija spremenil v profesionalno dejavnost. Pod blagovno znamko FerMedica smo začeli tržiti medene izdelke. Zaradi izjemne kvalitete in odličnega odziva kupcev je postal glavni izdelek v našem podjetju mešanica medu in žganja – medeni liker. Izdelke smo začeli polniti v lično embalažo in tako zapluli v svet daril. Leta 1996 smo skupaj s podjetjem Valkarton dobili nagrado za najboljšo embalažo Slovenije. Pri nas boste našli bogato zakladnico daril iz domačega medu in čebeljih izdelkov, ki jih nadgradimo z ekskluzivnimi izdelki domače in umetnostne obrti. Tako v družinskem podjetju FerMedica že skoraj 30 let z izvirnimi darili osvajamo in razveseljujemo srca poslovnih partnerjev, kupcev, cenjenih gostov, prijateljev ter sorodnikov naših zvestih strank. Naši izdelki so primerni za poslovna darila poslovnim partnerjem ali za osebna darila (prijateljem za rojstni dan, obletnico, novo leto, poroko …).

Formula d.o.o.

Začetki suhe robe segajo daleč nazaj, saj je znano, da so družine, vse kar so rabile, izdelovale doma: od sukna, platna, obleke, raznega orodja, do pohištva in drugih stvari. Že stari Slovani so se ukvarjali z obrtjo na ta način, da je ena vas že po tradiciji ohranjala isto rokodelstvo, ki se je prenašalo iz roda v rod. Ribniška suha roba se prvič omenja v loški sejemski listini iz 14. st., njeno izdelovanje pa gotovo seže nazaj v davne čase. Leto 1492 je za Ribničane velikega pomena, saj so s krošnjarskim patentom, ki ga je izdal cesar Friderik III., dobili dovoljenje, da izvažajo v sosednje države platno in razne lesene predmete, izdelane doma. Po več kot 500 letih se je tradicija izdelave in prodaje lesenih izdelkov ohranila do današnjih dni.

Galerija Oskar Kogoj

Prodajna galerija predstavlja tudi ekskluzivno umetniško zbirko. Galerija Oskar Kogoj nature design deluje v obnovljeni hiši družine Oskarja Kogoja, vsestranskega umetnika in raziskovalca. Galerija je bila v Mirnu svečano odprta oktobra 1998. V prijetnem galerijskem ambientu hranijo manjšo stalno zbirko razstavnih eksponatov. Tu lahko kupite ekskluzivne umetniške izdelke, ki so v Sloveniji in zunaj nje poznani kot odlična izbira za protokolarno, poslovno, promocijsko in osebno obdarovanje. Estetsko dovršeni izdelki navdušijo tudi s svojo sporočilnostjo in prefinjeno embalažo.

Goriška Brda

Skozi stoletja se je v Brdih prepletala danes vidna kulturna dediščina: od kultivirane pokrajine, značilne arhitekture vasi in gradov, pa do številnih etnoloških zanimivosti Bricev, šeg in navad ter značilnega govora. Pečat preteklosti je pustil svoje sledove. Brda so večinoma obdelana z vinogradi in sadovnjaki, raziskovalec narave pa bo odkril mnogo zanimivega o geoloških, klimatskih, botaničnih in drugih posebnosti te neokrjene narave. Povsod po briških gričih so posejane vasice, nekatere strjene kot ptičja gnezda, druge razpotegnjene po slemenih, vse pa obdane z zelenjem vinogradov in sadovnjakov, med katerimi se vijejo ceste, poti in steze.

Goriški grad

Goriški grad iz 11. stoletja je v starem mestnem jedru Gorice. Nahaja se na griču, ki prevladuje nad mestom, in ponuja neverjeten panoramski pogled na Gorico in okolico. Dandanes ne služi istemu namenu, kot včasih saj so od starodavnega donjona, ki so ga Benečani uporabljali v obrambne namene, na dvorišču Lanzija vidni samo še temelji. Do gradu lahko pridete skozi Porta Leopoldina (Leopoldova vrata), zgrajena leta 1660 v čast obiska cesarja Leopolda Habsburškega. Grad odraža svoj razvoj med 13. in 16. stoletjem s postopnim dodajanjem obrambnih struktur in zgradb. Grad je večkrat zamenjal lastnika, od goriških grofov, zagovornikov oglejske cerkve, do habsburške vladavine s kratkim beneškim in napoleonskim obdobjem.

Gostilna Bric

Dobrodošli v gostilni Bric, kjer se tradicija preliva na vaše krožnike. V vasici Miren vas sredi zelenih razgledov na polja in reko Vipavo razvajamo z raznoliko sezonsko ponudbo goriških in briških jedi. Zelenjava z vrtninami iz hišnega vrta nikoli ne manjka. V poletnih večerih se sprostite na cvetočem letnem vrtu s parkom, v hladnejših mesecih pa na toplem uživajte v tradicionalni atmosferi. Poleg pristnih slovenskih jedi ponujamo tudi mednarodno kuhinjo, divjačinske, ribje in vegetarijanske jedi ter jedi na žaru. Zaželena je predhodna rezervacija.

Gostilna Kogoj

V Biljah, enem najbolj zasanjanih krajev Miren Krasa, hiše in domačije objemajo vinogradi, ki se iz zraka zdijo kot spletene kite na mehkih gričih. Sredi romantičnih razgledov na obronke strnjene vasice Bilje najdete gostilno s prenočišči Kogoj z 20-letno tradicijo in sodobnim ambientom, ki vključuje detajle preteklosti. Družina Kogoj iz narave črpa navdihe za ustvarjanje v svoji kuhinji. Razvajali vas bodo z bogato izbiro mesnih, ribjih in vegetarijanskih jedi ter z vrhunskimi vini iz kraškega, vipavskega, briškega in primorskega vinorodnega okoliša

Gostilna Makorič

V gostilni Makorič vas čakata domačnost in prava mavrica lokalnih okusov. Lokacija v središču vasi Orehovlje je garancija za sezonske sestavine polnega okusa, ki opravijo najkrajšo možno pot s polj Vrta Goriške ob reki Vipavi do vaših krožnikov. Dober glas o jedeh pri Makoričevih se širi daleč naokoli, saj slovijo po pristni lokalni kuhinji, značilni za Vipavsko dolino in Kras. Jedilnik vas bo spomladi še posebej navdušil s špargljevimi specialitetami, od frtalj in juh do zahtevnejših jedi. Odlične so tudi ribje specialitete, vipavski in kraški pršut in doma narejeni štruklji. Obed se vedno začne z okusom sveže pečenega hišnega kruha. V mesecu maju in juniju enostavno morate najti čas za obisk, da boste lahko uživali v kraljevih vrtninah Orehovelj in dognali skrivnost najbolj razstrupljevalne, pa tudi afrodizične dobrote Miren Krasa na tradicionalnih Špargljevih dnevih. Obvezna je rezervacija za skupine večje od 10 ljudi.

Gostilna Štirna

V gostilni Štirna, ki se imenuje po tradicionalnem kraškem vodnjaku, središču vsakega kamnitega dvorišča, so tradicionalne recepte kraških non (babic) preoblikovali na sodoben način. Tradicija razvajanja lačnih gostov sega še v čase, ko so se tu ustavljali furmani s konjsko vprego na poti iz Italije. Sezonske sestavine lokalnega izvora združujejo v kulinarične poslastice, ki navdušujejo brbončice dobrih jedcev. Tipične kraške jedi priporočajo hedonistom in gurmanom, ki ne smejo izpustiti uvodne deske pršuta in drugih suhih mesnin. Za vse, ki se radi hitro najeste, so v jedilniku slastne pice, na potovanje okusov pa popeljejo tudi sladice. Miza in vzdušje bosta lepša s steklenico iz hišne kleti. Nad gostilno se nahajajo tudi prenočišča. Zaželena je predhodna rezervacija.

Hiša Aleksandrink

V vaškem jedru Prvačina, tik ob cekrvici Sv Andreja, se nahaja Muzej Aleksandrink. Iz dragocenih predmetov, ki so jih največkrat kot trpek, včasih pa tudi lep spomin na obdobje služenja v Aleksandriji, na podstrešjih hranile none in pranone, je ob strokovni pomoči Goriškega muzeja nastala Muzejska zbirka avtentičnih fotografij in osebnih predmetov, posvečena aleksandrinkam. Danes zbirka in z njo povezani dokodki v izvedbi Društva za ohranjanje spomina na Aleksandinke in Društva žena Prvačina, služi ohranjanju spomina na ženske, ki so v najtežjih časih reševale premoženja in življenja svojcev z delom služkinj, dojilj in gardadam v Aleksandirji in Kairu.

Hiša opajske tradicije

Hiša opajske tradicije je danes srce prikupnega kraja Opatje Selo. Že dvorišče prišepne tipično kraško zgodbo, saj je tlakovano s kamnitimi skrlami in obdano s suhim kraškim zidom, na sredini pa stoji vodnjak ali po kraško štirna, središče življenja vsake kraške hiše. Hiša izžareva kraški značaj in na razstavi popelje skozi značilne obrti iz Opatjega Sela, kjer je bilo nekoč kar 8 velikih delavnic za izdelavo bičev, domačini pa so sloveli tudi kot odlični sodarji in kamnoseki. Kako so nekoč izdelovali biče ali škarabace za konjsko in volovsko vprego, zna pokazati sosed Janez , ki biče iz upogljivega lesa koprivovca, drevesa, ki raste samo na Miren Krasu in v Furlaniji, ljubiteljsko in kot turistične spominke izdeluje še danes. Včasih pokaže, kako lahko bič nastane s pomočjo soda za žganjekuho. Zgodovina obrti Opatjega Sela razkrivajo zbirke starih orodij in izdelkov, video projekcije in prikazi.

HIT-Vesolje zabave

Skupina Hit z 11 hoteli, 6 igralniško-zabaviščnimi centri, kampom, igralnim salonom in 2 igralnicama sodi med največje evropske ponudnike igre in zabave. Na več prepoznavnih turističnih destinacijah v Sloveniji ter v Sarajevu gostom zagotavljamo raznolika doživetja v igralnicah s skupno več kot 3.200 igralnimi avtomati in 200 igralnimi mizami. V hotelih skupine Hit je na voljo kar 2.100 hotelskih ležišč, v konferenčnih centrih pa skupno 2.500 mest za organizacijo dogodkov po vaši meri. Bogato ponudbo za sprostitev v znamenju zabave zaokrožujejo številne restavracije, bari, spektakelske dvorane, diskoteka, vinoteki, slaščičarna, športna dvorana in več sodobnih centrov dobrega počutja.

Idrija

Idrija, mesto UNESCO dediščine drugega največjega rudnika živega srebra na svetu, je tudi mesto izvirnega čipkarstva in kulinarike ter samosvoje tehniške dediščine. Spoznajte klavže - slovenske piramide in obiščite UNESCO Geopark. Idrijska čipkarska šola je z več kot 140-letno tradicijo najstarejša nepretrgoma delujoča čipkarska šola na svetu.

Izviri reke Vipave

Voda je eno največjih bogastev Vipavske doline. V reko Vipavo, po kateri je dolina dobila svoje ime, se stekajo številni potoki, ki izvirajo pod pobočji visokih kraških planot in tudi vipavskih gričev. V Vipavski dolini ima skorajda vsaka vas svoj izvir čiste vode. Zares čiste, saj večinoma priteka iz globin neposeljenih, skorajda prvinskih planot. V dolini so vode cenjene in skrbno varovane pred onesnaženjem. Posebej zaščiteni so vsi glavni izviri, ki so zaradi svojih posebnosti pomembne naravne znamenitosti. Manjši potoki pa ustvarjajo prijazno, skorajda idilično podobo vipavskega podeželja.

Jama Pečinka

Vhod v 150 metrov dolgo jamo je na severnem pobočju hriba Pečina. Večji del današnje jame je naravnega izvora, nadaljuje pa se v umetni rov, izkopan do vrha hriba, kjer je bila opazovalnica. Naravno jamo Pečinka sta kot zaklonišče za vojake v prvi svetovni vojni uporabljali obe armadi, v drugi svetovni vojni pa tudi partizani. V jami so lepo vidne naravne oblike iz sige, vendar so kapniki in ostale tvorbe precej poškodovani.

Jama Vilenica

Vilenica, kraška jama pri Lokvi, je najstarejša turistična jama v Evropi. Skoraj dvesto let pred začetkom turizma v danes najbolj znanih kraških jamah v Sloveniji je bila jama Vilenica že priljubljen cilj popotnikov. Iz bližnjega Trsta, kamor so pripluli od blizu in daleč, so že od leta 1633 prihajali turisti na ogled naravnega podzemnega čudesa z orjaškimi kapniki in skrivnostno energijo. Domačini so namreč verjeli, da v njej prebivajo dobre vile. Od tod je jama dobila ime. Vse do sredine 19. stoletja je Vilenica slovela kot najlepša, največja in najbolj obiskana jama matičnega Krasa, kasneje pa je zanimanje zanjo usahnilo in jama je tako ohranila svojo pristnost. Danes je Vilenica v dolžini 450 metrov spet urejena za obiskovalce. Ob nedeljah in praznikih lahko nekaj mescev v letu uživate ob ogledu prelepe jame, ki navdušuje z velikimi in mistično oblikovanimi kapniki. Plesna dvorana te čarobne jame je tudi kulturno prizorišče, kjer vsako leto podelijo mednarodno literarno nagrado Vilenica.

Karra

Karra je osebna gostiteljica in ustvarjalka posebnih kraških doživetij. Kras vam odkriva tudi v napetih detektivskih igrah za odrasle. Zberite skupino 2-5 prijateljev (sodelavcev, družinskih članov) in odigrajte prvo sobo pobega na Krasu (Kosovelova enigma), na svetu edino sobo pobega v kraški gmajni (Rešitev iz gmajne), napet lov za zakladom po skrivnostnem Tomaju (Viktorijina skrivnost) ali vznemirljiv lov za zakladom po magičnem Štanjelu (Črna mačka v Štanjelu). Odkrijte skriti Kras s Karro!

Klobasja jama

Vihre prve svetovne vojne so segle tudi na Kras, uničujoča vojna je pustila svoje sledi tudi v kraškem podzemnem svetu. Vse armade, ki so se vojskovale na Krasu v prvi in drugi svetovni vojni, so naravne jame uporabljale za zaklonišča. Žal so vojaki nekatere jame trajno poškodovali. Obisk teh jam danes omogoča razumevanje nekdanjega načina bojevanja in spoznavanje ranljivost kraških jam, ki jih je narava oblikovala v milijonih let.

Kmetija na Hribu

Naša ekološka kmetija se nahaja blizu starega vaškega jedra v vasi Prvačina. Poleg doživetja vsakdana na kmetiji, kjer ritem narekuje nega domačih živali, prašičkov, kokoši in konj, pri nas spoznate tudi postopek mletja najboljše moke kamut in okusite na vipavski burji sušene domače mesnine. Ljubitelji konjev se lahko odločite za ŠOLO JAHANJA in ježo čistokrvnih quarter horse konj v maneži ali na terenu.

Kmetija na Hribu

Na Ekološki kmetiji Na hribu, ki se nahaja v bližini vaškega jedra Prvačina, ponujamo doživetje podeželjskega vsakdana. Dan se pri nas prične z oskrbo domačih živali in nadaljuje z opravili v vinogrdau, na njivi in na pašnikih. V ponudbi imamo jahanje čistokrvnih quarter horse konj v maneži in na terenu, preizkusite lahko različne sezonske suhomesnate izdelke iz ekološko rejenih prašičev, posebej smo ponosni na svoj mlin in več vrst moke kamut iz žit ekološke predelave s certifikatom. Če boste Odprte vasi obiskali z domačimi ljubljenčki, Ozana v svoji veterinarski ambulanti poskrbi tudi za njihove potrebe. Naš stil življenja nas osrečuje in to radi delimo z našimi gosti.

Kmetija na Štacijonu

Našo družino od nekdaj povezuje velika ljubezen do zemlje. Tudi v časih velikih sprememb, ko se je kmetovanje izkazalo za nedonosno in so številni vaščani izbrali življenje v mestu, smo ohranili svoje sadovnjake in njive. Predvsem pa predanost tradiciji in družinskemu izročilu. Danes v sadovnjaku z 25o breskvami in 120 češnjami pridelujemo odlično sadje, ki ga v večini prodamo, nekaj pa predelamo v domače marmelade in sokove. Čeprav je kmetovanje danes prej hobi kot vir preživetja, želimo ohraniti tradicijo in ljubezen do življenja na vasi prenašati tudi na obiskovalce Odprtih vasi. Ob obisku z veseljem ponudimo tudi degustacijo ekstra deviškega olja iz Hvara, ki ga prideluje nečakinja Eva Maria Čurin in je bilo v zadnjih letih odlikovano z najvišjimi mednarodnimi priznanji, celo v ZDA.

Kmetija Orehovo

Obiranje Sibirskih borovnic vsako leto od maja do junija na 700 grmih. Plodovi sibirskih borovnic dozorijo zelo zgodaj, konec aprila ali v začetku maja, in odvisno od sorte zorijo do sredine junija, kar pomeni, da je to prvi sadež na vašem vrtu. Borovnice so uporabne sveže, zaradi visoke vsebnosti pektina so borovnice zelo primerne za marmelade, uporabljajo jih tudi za sokove, sladkarije, likerje, vina ali za zamrzovanje itd. So sladkega, grenkega okusa, nekatere sorte več stari so tudi rahlo grenki in imajo svojo tipično aromo.

Kobariški muzej

Poslanstvo Kobariškega muzeja je varovanje in hranjenje nacionalnega bogastva in muzejskega gradiva na področju varovanja dediščine soške fronte s poudarkom na predstavitveni dejavnosti. Njegov cilj v naslednjem obdobju je ohranjanje in nadaljnja izgradnja vloge muzeja kot središčne točke predstavljanja dediščine soške fronte v slovenskem, evropskem in svetovnem prostoru.

Kobilarna Lipica

Čar posestva Kobilarne Lipica ni le v tem, kar vidimo, temveč v zgodbah, ki jih je tod napisala preteklost. Šele ko stopamo po poteh zgodovine, lahko zares začutimo veličino tukajšnje konjeniške tradicije. Zgodovina Kobilarne Lipica je tesno povezana s Habsburžani, ki so kar 650 let vladali obsežnemu delu baročne Evrope. Konji - še posebej je bil idealen španski konj - so v tistem času predstavljali ključno strateško dobrino, zato so bili za Habsburžane izjemnega pomena. Kras je po svoji zemlji in podnebju zelo podoben Španiji, zato ni bila presenetljiva odločitev nadvojvode Karla, da za dvorno kobilarno leta 1578 izbere prav na tem območju zapuščeni letni dvorec tržaškega škofa.

Kostanjeviški samostan z grobnico Burbonov

Na Kostanjevici ali na Kapeli, kot tudi pravijo kraju domačini, je staro božjepotno svetišče s samostanom, s pestro zgodovino in bogatimi zakladi preteklosti. Kostanjevica leži ob južnem robu Nove Gorice, tik ob slovensko-italijanski meji. Na 143 metrov visokem griču je cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji in k njej prizidan frančiškanski samostan. Za prebivalce z obeh strani meje in druge obiskovalce je ta kraj duhovni biser, oaza miru in zelenja

Kostnica v Sredipolju (Redipuglia)

Kostnica v Sredipolju (Sacrario di Redipuglia) je največji in najveličastnejši spomenik padlim v prvi svetovni vojni v Italiji. Zgradili so ga na pobočju griča Monte Sei Busi (kota 118) po načrtih arhitekta Giovannija Greppija in kiparja Giannina Castiglionija in ga otvorili 18. septembra 1938. Kostnica, imenovana tudi "spomenik stotisočerim", hrani posmrtne ostanke 100.187 vojakov, ki so padli v okolici, in so bili prej pokopani na bližnjem gričku Sv. Elije (Colle di Sant'Elia). Spomenik, ki ga je fašistična oblast močno želela, naj bi slavil padle, ki so žrtvovali svoja življenja, in omogočil primeren pokop vsem tistim, za katere ni bilo več prostora na pokopališču nepremagljivih (cimitero degli Invitti). Celotna struktura sestoji iz treh nivojev in simbolizira vojsko, ki se spušča iz neba in s poveljnikom na čelu prehodi vso pot junakov (Via Eroica). Na vrhu stopnišča stojijo trije križi, ki predstavljajo Kristusovo križanje na Golgoti.

Krajinski park Sečoveljske soline

V krajinskem parku Sečoveljske soline si preteklost in sedanjost še vedno podajata roko. Pradavni način solinarjenja, ki so se ga piranski solinarji pred davnimi časi naučili od svojih učiteljev, solinarjev z otoka Paga, je še danes nekaj posebnega, tudi v sredozemskem merilu.

Krompirjeva jama

Avstro – ogrski vojaki so v tej jami hranili živež, predvsem krompir, po katerem je dobila ime. Pozimi med letoma 1916 in 1917 so jo preuredili za namestitev čet, v njej je bivalo do 500 vojakov. V jami so bili periskop, vodni rezervoar, kuhinja, telefonska centrala, skladišče streliva, poveljniška soba in sanitarije. Pogradi so bili razvrščeni v tri ali štiri nadstropja. Prezračevanje je bilo naravno. Do jame vodijo kamnite stopnice.

Ljubljana

Ljubljana je zelena prestolnica zelene države. Podobo mesta ob reki s slikovitimi mostovi in tržnico je zasnoval sloviti arhitekt Jože Plečnik. Mesto tisočerih prireditev obkrožajo parki in zaščitena območja narave.

Lojzova jama

Ime je dobila v času prve svetovne vojne, prej so jo imenovali Golobja jama. V letih 1916 in 1917 jo je avstro-ogrska vojska predelala v zaklonišče v treh nadstropjih za 1000 vojakov. Na plošči pred vhodom so navedeni vsi specializirani oddelki, ki so sodelovali pri gradnji.

Mirenski grad

Na griču nad Mirnom, ki se po nekdanjem gradu imenuje Mirenski grad, ob romarski cerkvi Žalostne Matere Božje deluje samostan lazaristov. Marijino cerkev na tem mestu pisni viri prvič omenjajo leta 1392. Znana pod imenom Naša Gospa pod Krasom je bila cerkev do 18. stoletja večkrat temeljito obnovljena. Sedanja cerkvena stavba je bila prvotno zgrajena v drugi polovici 19. stoletja. Med 1. svetovno vojno je bila porušena, zato so jo med leti 1924 in 1927 sezidali povsem na novo. Tudi med 2. svetovno vojno je bila zelo poškodovana Zadnja večja obnova cerkve se je začela leta 1958 in od takrat celotno cerkveno notranjost krasijo freske in kipi Toneta Kralja. Lazaristi so na Mirenski grad prišli že leta 1913. Od takrat skrbijo za cerkev, na Mirenskem gradu razvijajo priljubljeno romarsko središče in vodijo odmevne družbene projekte. Mirenski grad, ki slovi po lepi naravi in ponuja čudovit razgled, je tudi znano duhovno središče. Tu delujejo samostan lazaristov, usmiljenke in humanitarna društva, ki vodijo odmevne družbene projekte.

Mitski park

Mitski park, edinstveni čezmejni turistični destinaciji, ki oživlja praslovanska in slovanska prepričanja skozi pokrajine krajev Trebišća (Mošćenička Draga, Hrvaška) in Rodik (Hrpelje – Kozina, Slovenija). Informacijski centri v Rodiku in Trebišćih naj bodo izhodišče za spoznavanje starodavnih tradicij in obisk mitske krajine, označene s kamnitimi oznakami. Ne glede na to, ali ste se odločili za individualni ali skupinski ogled MITSKEGA PARKA, obiščite obe lokaciji, ker v Trebišću domuje nebeški bog groma Perun, medtem ko v Rodiku lahko najdete praslovansko boginjo Babo (Mokoš); njuna ljubezen združuje MITSKI PARK v edinstveno doživetje kulture in narave.

Mmm Beatrice

Mmm Beatrice je blagovna znamka malih kulinaričnih coprnij s Krasa (29 ekstra domačih marmelad, 2 čatnija, paradižnikova šalša), ki so navdušile izbrane gurmane po Evropi in domujejo tudi v vrhunskih restavracijah. V najinem domu v Tomaju, na Krasu bova z veseljem sprejela gurmansko družbo, ki se bo prepustila gurmanski degustaciji Mmm Beatrice. Prepričali se boste, da male kulinarične coprnije odlično pristojijo poleg najrazličnejših dobrot. Vabljeni tudi na izviren marmeladni kviz Akademija Mmm Beatrice. To izvirno skupinsko doživetje je namenjeno skupini 4 – 8 oseb. Goste razdeliva na dve skupini, ki tekmujeta v kviz popotovanju skozi svetovno marmeladno zgodovino. Seveda ne manjka niti vonjanja in okušanja mmm marmelad Mmm Beatrice. Če letni čas in vreme dopuščata, pokušino in kviz izvedeva na vrtu, pod stoletnim hrastom. Dobrodošli!

Muzej Spomni se name

Po drugi svetovni vojni, ko je bila leta 1947 po sklepih mirovnega sporazuma v Parizu na novo določena meja med takratno Jugoslavijo in Italijo, so ameriški vojaki zarisali eno najbolj nesmiselnih mej. V Mirnu je nova mejna črta prečkala pokopališče in nekdo jo je brez slehernega občutka za človeško dostojanstvo zarisal dobesedno med grobovi. Šele leta 1975 je bila meja, ki je razdvajala žive in mrtve, v okviru Osimskega sporazuma premaknjena na rob pokopališča. Mirensko pokopališče je bilo po drugi svetovni vojni v svetu poznano tudi kot prizorišče najbolj masovnih ilegalnih prebegov v Italijo in naprej v razvitejše dežele, kjer so prebežniki iskali boljši svet. V letih med 1948 in 1955, ko je bila meja najbolj varovana, so pri poskusu ilegalnega prečkanja meje iz Jugoslavije v Italijo ujeli več kot 30.000 oseb, v nasprotni smeri pa več kot 20.000 oseb. Muzej, ki je postavljen na pokopališču v Mirnu, je posvečen vsem, ki so trpeli zaradi meje, vsem, ki jim je meja onemogočala obisk groba, ki jim je meja predstavljala pot v neznano in vsem, ki so pri prečkanju meje izgubili upanje, svobodo in tudi življenje.

Naravni rezervat izliv reke Soče

Izliv Soče v Jadransko morje se nahaja v naravnem rezervatu Isola della Cona blizu Tržiča, oziroma kot mu pravijo Italijani Monfalconeja. Številni dvojezični napisi nas opominjajo, da tu še vedno živijo slovenski zamejci. V osrednjem delu naravnega parka, dober kilometer stran od ustja reke Soče, je urejena izvrstna krožna učna pot, kjer bomo lahko spoznali in opazovali številne močvirske ptice, dvoživke, žuželke, pa tudi nekaj konj, ki se prosto pasejo znotraj parka. Ob poti so urejene številne opazovalnice ptic, kjer nas bo najbolj navdušil pisani čebelar. Z nekaj sreče bomo naleteli na prestrašeno kačo, v bolj zaraščenih predelih močvirja pa bomo zlahka opazovali številne barvite kačje pastirje in žabe. Sam rezervat obsega približno 2400 hektarjev in je pravi raj za ljubitelje ptic, saj jih v njemu stalno ali začasno prebiva približno tristo. Lahko se sprehodimo tudi povsem do ustja reke Soče, ki se lenobno vije med številnimi lagunami in zamočvirjenimi otočki in popolnoma nič ne spominja na živahno gorsko turkizno obarvano lepotico, kot jo imamo v spominu obiskovalci Severne Primorske. Številne učne table nas bodo poučile tudi o bogatem živalskem podvodnem svetu naravnega parka. Izliv Soče se nahaja v Italiji blizu slovenske meje, a ga bomo kljub temu uvrstili v regijo Primorska in Notranjska in v podregijo Obalno-Kraška.

Nika Špika-Nika Šuligoj s.p.

Ko prvo sonce segreje skale na Jezu oživi breg reke Soče...kartanje, poležavanje plavanje po brzicah in kajak. Ta smaragdna reka od nekdaj kroji življenja in zavednost solkancev. Z vodnikom zaveslajte v zgodbo tradicije kajakaštva v Solkanu in si oglejte mogočen Solkanski most - svetovnega velikana, tehnični spomenik in ponos Solkana iz drugega zornega kota, se odpravite v raziskovanje ustalin prve svetovne vojne ali pa se prepustite kulinaričnemu razvajanju. Pohod na Skalnico bomo popestrili z zgodbo lokalnega vodnika in nepozabnim doživetjem zgodovine. Vzpeli se bomo skozi obambne jarke 1 sv. vojne, ki so nastali so več kot 100 let nazaj, ko se je na našem območju odvijala Soška fronta, boj med Avstroogrsko in Italjansko vojsko. Prava atrakcija bo vzpon skozi 266m dolg rov, ki vodi skozi hrib. Na vrhu nas čaka razgled na Julijske in Karnijske Alpe in Jadransko morje. Ob vrnitvi še kosilo na razgledu v lokalni restavraciji? Nepozabna doživetja, ki so stkana iz pohajkovanja in raziskovanja polpretekle zgodovine, tradicije in kulinarike, prežeta z osupljivimi lepotami krajine, napolnijo duše vseh zvedavih, uka željnih posameznikov ali skupin, ki si želijo zares spoznati Goriško. Programe naših izletov in dogodkov prilagajamo, interesom, zmožnostim in sposobnostim naših gostov.

Oljkarstvo Ronki

Poznajo nas kot ene najbolj strastnih oljkarjev v Vipavski dolini. V oljčniku, kjer smo prva drevesa posadili leta 2004, danes raste 300 oljk. Ekstra deviško oljčno olje v zadnjih letih plemenitimo tudi z dodatki iz naravnih sestavin, da se bolje prilega različnim jedem. Da je naše olje vrhunske kakovosti potrjujejo številna priznanja. Doma imamo urejen degustacijski prostor, kjer lahko preizkusite oljčna olja sorte belica, ličino in cuve, ter olja z dodatki. Kot posebnost hiše pa ponujamo degustacijo in nakup kruha iz krušne peči, pripravljenega na tradicionalen način. Ob lepem vremenu radi povabimo na ogled oljčnika in degustacijo med oljčnimi drevesi. Gostje se nam lahko pridružijo tudi pri obiranju oljk.

ON-NOSE

ON NOSE Adventures je podjetje, ki ponuja nora športna doživetja na prostem: HIKE&BIKE, vodni športi, adrenalin: kanjoning, športno kolesarjenje na MTB in e-kolesih, kajak, kanu, sup, padalstvo.

Ošterija Branik

Dobrote primorske kuhinje s priokusom mediterana, pizze iz krušne peči, jedi po naročilu, vina primorskih vinarjev

Ošterija Žogica

Naša ošterija se nahaja v bližini Solkana v objemu narave, naše čudovite reke Soče in minuto od našega ponosa solkanskega mosta. Objemajo nas Sabotin, Sveta gora in Škabrijel, hribi ki ti nudijo čudovite razglede do Triglava in do morja. Prepletanje kolesarskih in peš poti. Vedno poudarimo, da smo na križišču soške, vipavske, krasa in Goriških brd. Zato si lahko privoščimo " ukrasti" od vsakega nekaj in razvajat gosta na enem mestu z najboljšim kar nam gastronomija prostora lahko ponudi. Smo ošterija v kateri boš na hitro pojedel odlično joto ali si vzel čas in se razvajali s pet hodnim menijem, ki ga spreminjamo glede na letne čase. Vzamemo naravi, kar nam ponudi. Lepo sodelujemo z okoliškimi pridelovalci in tkemo mrežo povezovanja skupnosti, tudi z gostom, če si tega želi. Seveda ne smemo pozabiti na odlična vina našega okoliša in vinarjev znanih tako pri nas kot v svetu.

Park Postojnska jama

Čarobni košček kraškega sveta, skrit med Alpami in Jadranskim morjem, očara vsakogar, ki vstopi vanj. Tu se ustavi, presenečeno ozre in ga nato radovedno razišče do zadnjega kotička. Park Postojnska jama leži le 49 kilometrov od slovenskega glavnega mesta Ljubljana in je lahko dostopen z vsemi prevoznimi sredstvi. Pot vas najprej pelje v čudovito podzemno kraljestvo Postojnske jame, z veličastnimi dvoranami, raznolikimi kapniki in skrivnostnimi živalmi. Le nekaj kilometrov stran v tesnem objemu mogočne skale ponosno kraljuje Predjamski grad - srednjeveški čudež, ki že več kot osem stoletij kljubuje času. A tu se dogodivščina šele začenja...

Park Škocjanske jame

Škocjanske jame so od leta 1986 vpisane na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Med vsemi kraškimi jamami na svetu, ki predstavljajo dragoceno naravno dediščino, so Škocjanske jame nekaj posebnega. Ne le največji podzemski kanjon na svetu, ki osupne vsakega obiskovalca, razlogov za izjemno prepoznavnost je v Regijskem parku Škocjanske jame bistveno več. Tu lahko obiskovalci spoznavajo značilno in v svetovnem merilu neponovljivo kraško pokrajino, kjer je na enem mestu največ strnjenih naravnih vrednot oz. naravne dediščine v obliki kraških ali drugih pojavov in zanimivosti. Posebno vrednost daje parku tudi edinstvena in zelo pestra zastopanost rastlinstva in živalstva na razmeroma majhnem prostoru. Park Škocjanske jame se nahaja na skrajnem jugovzhodnem delu matičnega krasa, blizu Divače. Splet Škocjanskih jam je sestavljen iz številnih jam in rovov, udornic, naravnih mostov in ponorov. Ustvarila ga je reka Reka, ki po 50 km dolgem površinskem toku prav tu izgine v kraško podzemlje in se na površju zopet pojavi v izvirih ob Tržaškem zalivu. Njena podzemna soteska izjemnih razsežnosti predstavlja najbolj prepoznaven del Škocjanskih jam. Ta skrivnostni svet privlači ljudi že od pradavnine. V Regijskem parku so številna pomembna arheološka najdišča, ki nakazujejo, da je bilo to območje poseljeno že nekaj tisoč let pred našim štetjem. Številne in dragocene najdbe iz različnih zgodovinskih obdobij pričajo o duhovnih obredjih in uporabi jam kot svetišč. Škocjanske jame in celoten Regijski park uživajo najvišjo stopnjo zaščite, ki omogoča ohranjanje tega neprecenljivega naravnega bogastva v neokrnjeni obliki. Od leta 1986 so Škocjanske jame vpisane na UNESCO-v seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Leta 1999 so bile vpisane na seznam Ramsarske konvencije mednarodno pomembnih mokrišč kot podzemno mokrišče. Celotno območje parka je bilo leta 2004 sprejeto v Unescov program MAB - človek in biosfera kot Biosferno območje Kras.

Pomnik miru na Cerju

Nad Vipavsko dolino in morjem se na robu kraške planote dviga razgledni vrh Cerje. Tu je postavljen 25 metrov visok Pomnik miru, ki hrani dragocene zaklade zgodovine in umetnosti. Veličastna arhitektura je umeščena v osrčje naravnega amfiteatra, od koder se odpirajo razgledi na vse strani neba, na Jadransko morje, Furlansko nižino, Julijske Alpe in Vipavsko dolino. Monumentalna sedem etažna trdnjava pripoveduje zgodbo slovenske zgodovine, od Brižinskih spomenikov, najstarejših ohranjenih zapisov v slovenskem jeziku, prek prelomnih dogodkov prve svetovne vojne, ki jih je na platno Ples življenja in smrti, poimenovano tudi Slovenska Guernica, nanizal slovenski slikar Rudi Španzel, čez obdobje antifašističnega gibanja TIGR do vojne za osamosvojitev Slovenije. Razgledna ploščad na vrhu stavbe simbolizira pogled v prihodnost. V 4. in 5. etaži Pomnik miru redno gosti razstave priznanih umetnikov.

Portopiccolo

Portopiccolo je popoln mali svet. Postavljen v pečinah naravnega rezervata Devin, kjer je narava poskrbi za izjemne barve in oblike, Portopiccolo pooseblja vso toplino italijanskega vzdušja in gostoljubja, čarobnost, značilno za obmorske vasice, kjer se uličice s kamnitimi hišami vijugajo do morje, potopljeno v vonj sredozemskega grmičevja. Tu sta vitalnost in mir staromodne vasi združeni z udobjem, tehnologijo in varnostjo za visokokakovosten življenjski slog.

Pri Čečkotavih

Čebelarstvo je od vedno naša velika ljubezen in včasih hobi, je z leti postal najpomembnejše vsakodnevno opravilo. V 30 panjih pridelujemo cvetlični, akacijev in lipov. Da je zares vrhunske kakovosti dokazujejo srebrne in zlate medalje na številnih tekomovanjih doma in v tujini. Poleg degustacije in ogleda panjev, gostom ob obisku z veseljem predstavimo tudi proces pridelave medu ter jih poučimo o vsestranki koristi čebel za človeka in planet.

Ruska jama

Vihre prve svetovne vojne so segle tudi na Kras, uničujoča vojna je pustila svoje sledi tudi v kraškem podzemnem svetu. Vse armade, ki so se vojskovale na Krasu v prvi in drugi svetovni vojni, so naravne jame uporabljale za zaklonišča. Žal so vojaki nekatere jame trajno poškodovali. Obisk teh jam danes omogoča razumevanje nekdanjega načina bojevanja in spoznavanje ranljivost kraških jam, ki jih je narava oblikovala v milijonih let.

Sabotin park miru

Sabotin, 609 metrov visok hrib nad Solkanom pri Novi Gorici, je priljubljen izletniških cilj pohodnikov in kolesarjev. Na njegovih pobočjih je v prvi svetovni vojni potekala slovita Soška fronta, kjer so se bojevali pripadniki 22 narodov. Danes kot park miru obiskovalce ozavešča o nesmiselnosti vojn in spodbuja sožitje med narodi. Celoten hrib je prepleten z obsežnim sistemom kavern, skozi katere se lahko tudi danes sprehodite z ene strani hriba na drugo. V bivši karavli je na ogled muzejska zbirka Sabotin v prvi svetovni vojni, na voljo so tudi strokovno vodeni ogledi.

Skok šport d.o.o.

Skok šport center Že trideset let izvajamo šolo kajaka, izposojo športne opreme, izlete s kajakom, rafting spuste, in oddajamo prostor za piknike. Našli nas boste na obrobju Ljubljane, ob reki Savi na Brodu pod Šmarno goro. Od centra Ljubljane smo oddaljeni le 9 km. Pri nas ste dobrodošli, ko imate prost dan, prosto popoldne ali kadar koli imate čas. Za vse, ki si želite rekreacije, adrenalina ali druženja in zabave v naravnem okolju smo pripravili pestro ponudbo športnih aktivnosti za vse generacije. Nekatere so ob spremstvu staršev primerne tudi za najmlajše.

Soča Fun Park

Le nekaj kilometrov iz mestnega jedra Nove Gorice se v objemu dreves tik ob reki Soči skriva razgiban pustolovski park imenovan Soča Fun Park. Namenjen je vsem željnim avanture in adrenalinske zabave. Nepozabno športno dogodivščino lahko izkusijo tako mlajši kot starejši pustolovci. Pustolovska avantura se prične s prečkanjem reke Soče ter nadaljujete pa 5 poligonih (oranžnem, rumenem, zelenem, modrem in rdečem poligonu) pustolovskega parkas skupno 51 elementi. Na koncu se kot pravi Indiana Jones na višini 40 m spustiš po dveh  Zip line jeklenicah v skupni dolžini 550 m z enega na drugi breg reke Soče. Tako imenovani »spust poguma« ti bo zagotovo pognal kri po žilah.

Stara pršutarna in kisarna Q KOMEL

Ogled stare muzejske pršutarne obiskovalce prestavi za kakšno stoletje nazaj, v čas, ko se je na Krasu znanje pravilnega sušenja mesnin na kraški burji brusilo do popolnosti in prenašalo iz roda v rod. Simo, ki z ženo Farzilo upravlja tudi Bistro Grad Štanjel, se je kot gostinec večkrat srečeval s težavo stalne kvalitete izdelkov in prav to je bil razlog za nastanek Q KOMEL selekcije. Selekcija je namenjena selekciji dobrih, vrhunskih in kvalitetnih proizvodov, ki jih ponujajo v svojem bistroju in jih je mogoče kupiti v njihovi butični trgovinici. Poleg tega obiskovalce z veseljem popeljejo čez postopek tradicionalnega sušenja pršuta v njihovi stari pršutarni in prideleve domačega staranega kisa v svoji kisarni. Med ogledom zaupajo male skrivnosti, ki ločijo vrhunski izdelek od povprečja. Na željo Simo in Farzila pripravita tudi prvovrstno degustacijo.”

Sveta Gora

Nad reko Sočo in Solkanom se strmo dviga romarska božja pot na Sveto Goro, visoko 682 metrov. Z gore se romarju odpre s severa slikovit pogled na Julijske Alpe, z vzhoda na Trnovski gozd, Škabrijel in Grgar, z juga na Gorico, Solkan in Sabotin, na Kras in Jadransko morje, z zahoda na vinorodna Brda, Karnijske Alpe in Dolomite. Sveta Gora je z veličastno baziliko, frančiškanskim samostanom, romarskim domom, duhovno-izobraževalnim središčem Tau in restavracijo biser evropske Povezovalne poti treh romarskih svetišč, kamor sodita še Stara Gora nad Čedadom in Marijino Celje na Kanalskem Kolovratu.

Štanjel

Srednjeveška vasica je biser kraške arhitekture in kulture. Štanjel, ki je eno najstarejših naselij na Krasu, najprej očara s svojo edinstveno veduto. Na griču Turn se slikovito razprostira terasasto grajena vas, ki privablja pogled s svojimi znamenitimi stavbami. Grajski kompleks, obrambni stolpi, cerkev sv. Danijela z limonastim zvonikom, v gručo stisnjene hiše in Ferrarijev vrt so najbolj prepoznavna stavbna dediščina starega naselja, ki že tisočletja spreminja svojo podobo in hkrati ohranja resnično dušo Krasa. Vas, ki je ime dobila po zavetniku cerkve, svetem Danijelu, je v mnogih pogledih edinstven kulturni spomenik.

Taverna Petra

Taverna Petra se nahaja ob glavni cesti Škofja Loka — Žiri (Cerkno), natančneje v Gorenji vasi. Nudimo vam dnevno sveže malice, različne vrste pic, nedeljska kosila, solate, sladice ter ostale jedi po naročilu. Ob vikendih kuhinja deluje do 02. ure zjutraj (ostale dni do 24. ure). Sprejemamo tudi rezervacije za zaključene družbe do 60 oseb. Poleti vam postrežemo tudi na letnem vrtu, otroci pa se lahko pozabavajo na otroških igralih. Nudimo vam tudi razvoz jedi. Vsakodnevno za vas pripravljamo tople malice in nedeljska kosila. Ponujamo tudi pester izbor hrane, ki vam je na voljo v našem jedilnem listu. Na naši spletni strani si oglejte seznam malic za tekoči teden.

Thomas Krpan

Zelo mlad sem podedoval očetovo kmetijo, ki je bila stoletja povezana z ljubeznijo do vinske trte. Bolj kot vino so me navdušile oljke in danes v svojem oljčniku pridelujem ekstra deviško oljčno olje najboljše kakovosti. V rojstni hiši nonota Binčkota je oče Sašo uredil idiličen družaben prostor s kaminom, ki sprejme družbo do 20 oseb. Rad ga obiščem s prijatelji, ponudim pa tudi gostom Odprtih vasi, ki lahko v stari primorski hiši ujamejo edinstven duh časa in prostora slovenskega podeželja.

Tolminski muzej

Tolminski muzej hrani bogato kulturno dediščino doline Soče. Na stalni razstavi Naplavine obsoške zgodovine izstopajo izjemne arheološke najdbe z Mosta na Soči, predvsem iz starejše železne dobe. V etnološko-zgodovinskem delu razstave sta na atraktiven način prikazani bivalna kultura na Tolminskem ter bogata zgodovina območja, tudi boj za staro pravdo – veliki tolminski kmečki upor leta 1713. V muzeju so tudi galerija, kjer so na ogled raznovrstne občasne razstave, ter manjša muzejska trgovina in poročna soba.

Turistična kmetija Gregorič

Naša družinska kmetija z dolgoletno tradicijo se nahaja v neposredni bližini reke Vipave. Vsa doma pridelana hrana, sezonska zelenjava, sadje, sokovi, vrhunsko vino in žganice so naprodaj, hkrati pa tudi sestavni del odlične kulinarinčne ponudbe, s katero lahko v prijaznem ambinetu s pridihom domačnosti pogostimo tudi večje skupine obiskovalcev. Na Izletniški kmetiji ponujamo tudi svoje nastanitve, opremljene v prijetnem podeželskem slogu.

Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici

Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici se lahko pohvali z izjemno kulturno dediščino , ki se izraža v eksponatih kako so nekoč tukajšnji ljudje živeli ter delali. Za zidovi nekdanjega šolskega poslopja je muzej, kjer je razstavljeno kmečko in obrtniško orodje, ki so ga nekoč uporabljali pri delu kmetje in domači obrtniki. Razstavljena je tudi stara oprema notranjih prostorov kmečkih hiš in številni drugi predmeti. Bogata etnološka zbirka je le košček mozaika, ki Vam ga nudi Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici. Stara Gora, kjer se tudi nahaja info-center TD Sveti Jurij ob Ščavnici , leži v osrčju Slovenskih goric , kjer naselje obdajajo njive, sadovnjaki ter vinogradi. Ob naravi ter muzeju je prava paša za oči tudi mlin na veter. Na sproti muzeja si lahko ogledate dragocen kulturno-zgodovinski spomenik : Cerkev Svetega Duha. Občudovanja vredna je njena bogata baročna notranjost. V njej so tudi orgle , ki so druge najstarejše v Sloveniji. Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici bo Vas z veseljem popeljalo po turističnih lepotah občine ter Vam ponudilo enkratno doživetje. V neposredni bližini se nahajajo Bioterme Mala Nedelja, Forest Glamping Resort Blaguš , otok ljubezni Žihlava v starih rokavih Ščavnice , etnološko-tehnični muzej v Bolehnečicih , dve oljarni ter veliko število vinogradnikov , ki Vam bodo z veseljem ponudili žlahtno kapljico.

Turizem in zdravje, Peter Marinič s.p.

Butični energijski pohodi za pare, družine ali manjše skupine. Prilagojeni letnim časom, posamezniku in želeni dolžini trajanja. Smo del narave in prav je da jo znamo začutiti na spoštljiv način, se z njo povezati in črpati energije, ki nam jih tako nesebično daje na rapolago. Narava govori jezik, ki so ga naši predniki dobro poznali. Z znanjem pridobljenim iz geomantije, energijske medicine, proučevanja starovercev, radiostezie, metode Z dotikom do zdravja, Ivitalis tehnike in še mnogo več, vam pričaramo prav posebno doživetje.

Vina Saksida

Turistična kmetija priznani pridelovelci vina, kamp za avtodome in počitniške hiše, bazen odlična restavracija

Vina Zgonik

Ljubezni do žlahtne kapljice sem se predal že v ranem otroštvu, ko sem na domačiji s stoletno tradicijo z očetom in nonotom korak za korakom odkrival skrivnosti vinogradništva. Najprej obdelave trt v vinogradu, nato pa postopno tudi spretnosti uspešne nege vina v času zorenja v kleti. Pristope sem pilil do popolnosti in danes na nekaj več kot 5 hektarjih iz 30.000 trt pridelam 60% belih in 40 % rdečih vin vrhunske kakovosti. Med njimi sauvignon, chardonnay, malvazijo, avtohtone sorte rebule in zelena, cabarnet sauvignon in merlot. Vrata za ljubitelje dobre kapljice, ki je redno nagrajena z najvišjimi priznanji doma in po svetu, so po predhodni najavi pri nas vedno odprta.

Vinogradništvo in kletarstvo Kosi

Smo vinogradniška družina Kosi ,kjer se z pridelavo žlahtne kapljice ukvarjamo že generacijsko. Iz generacije v generacijo se trudimo, da ohranjamo tradicijo naših prednikov ter dodajamo nove pristope ter znanje. Prihajamo iz prelepe Prlekije ,kjer skrbno gojimo in obdelujemo vinsko trto. V naši kleti lahko najdete različna vina Traminc, Sauvignon , Renski rizling , Rumeni Muškat , Muškat Ottonel ter vse do mešanih sortnih vin ( zvrsti-cuvee.) Naša želja je , da uživate ob vsaki kapljici, ki jo pridelamo ter začutite vso moč ljubezni, znanja, strasti in kvalitete, ki jo vložimo v naše vinograde ter posledično v sam končni izdelek - vino. Ko boste v naših koncih vas lepo vabimo , da svoje brbončice razveselite z vini iz kleti Kosi.

Vipavski Križ

S svojo značilno veduto pritegne pozornost že od daleč. Na enem od vipavskih gričev v bližini Ajdovščine ponosno stoji Vipavski Križ, nekoč zelo pomembno mesto, ki je bilo kar nekaj stoletij središče doline. Majhno, slikovito, z obzidjem obdano naselje je eden najlepših zgodovinskih kulturnih spomenikov v Sloveniji.

Zbirka 1. svetovne vojne v Opatjem selu

Zbirka 1. svetovne vojne v Opatjem selu prikazuje utrinke iz življenja vojakov med vojno in izboe originalnih predmetov, ki so jih vojskujoče si strani uporabljale na soški fronti. Zanimiva rekonstrukcija vojaške barake iz prve svetovne vojne, ki obiskovalcu nazorno prikazuje vojaško življenje na fronti. Zbirko dopolnjujejo originalne fotografije prostora iz časa bojev na soški fronti.

Zeliščna kmetija Rogelja

Obisk naše Zeliščne kmetije ponuja popolno sprostitev v eteričnem okolju zelišč, z uvodnim aperitivom, vodenim sprehodom po zeliščnem vrtu, degustacijo petih zeliščnih prigrizkov in 15 minutno masažo/osebo. To je nepozabno doživetje za pare! Na posebno željo pa radi pripravimo tudi delavnice in degustacije ter butična doživetja po meri za manjše in večje skupine, ki vključujejo predstavitve procesov priprave zeliščnih produktov. Ljubitelje raziskovanja okolice po predhodnem dogovoru popeljemo tudi na vodene oglede kraških jam z zanimivimi zgodbami.